Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

Mnenje k pobudi za Deklaracijo evropskih muslimanov
Ljubljana, 2. marec 2006

 


Bivši predsednik republike Milan Kučan je za publikacijo "Deklaracija evropskih muslimanov", ki jo je pripravil vodja bosanskih muslimanov Reis-ul-Ulema dr. Mustafa Cerić, ovrednotil pomen Deklaracije. Njegovo pisno mnenje objavljamo v celoti:

"Pobuda Reis-ul-Uleme dr. Mustafa ef. Cerića je pravočasen in nadvse dobrodošel prispevek k razpravam o evropski realnosti, o križpotjih in dilemah prihodnosti Evrope, njene identitete ter vrednot, ki jim je zavezana.

Oblikovanje in objava predloga Deklaracije evropskih muslimanov je vsekakor izjemen intelektualen, kulturen, političen in duhovni izziv za celotno Evropo in Evropejce. Razumem ga kot resno in odgovorno iskanje sodobnih načinov sobivanja različnih kultur in civilizacijskih tradicij na evropskih tleh, da bi možnosti nesporazumov in celo konfliktov ne le zmanjševali, pač pa zavarovali tvorno skupno življenje v odgovorni človeški skupnosti Evropejcev. Predlog dr. Cerića, ki prihaja iz okolja hudih preizkušenj za avtohtoni evropski muslimanski svet, štejem tudi za pomemben prispevek k oblikovanju sodobne podobe Evrope in njene vloge v vedno bolj soodvisnem in globaliziranem svetu. Zdi se mi celo nujno potreben. Prepričan sem, da bi do razprave o položaju in vlogi številne muslimanske skupnosti v evropskih človeških razmerjih slej ko prej moralo priti, tudi mimo aktualnih zaostritev. Zaradi okoliščin v svetu po 11. septembru in v jeku valov nezadovoljstva in nasilja zaradi objave karikatur preroka Mohameda pa se mi ta razmislek zdi potreben še toliko bolj.

O notranjih doktrinarnih vprašanjih islama, o interpretacijah islamskih kulturnih, religioznih in duhovnih vrednot, o doktrinarnih konfliktih znotraj globalne in evropskih islamskih skupnosti, o različnih razumevanjih univerzalnosti islama kot religije in načina individualnega in skupnostnega življenja njenih pripadnikov težko presojam . Sodim lahko le o tistih vidikih zamisli dr. Cerića o muslimanih v Evropi, ki zadevajo njihov sedanji in prihodnji politični, ustavnopravni, gospodarski in kulturni položaj na evropski celini. V tem delu svoj naklonjeni odnos do pobude dr. Cerića utemeljujem predvsem z vsebinskimi izhodišči, ki jih je mogoče prepoznati v objavljenem gradivu.

Po mojem trdnem prepričanju je prihodnost Evrope mogoča le v prepoznanju enakopravnosti mnoštva religioznih in duhovnih orientacij družbenih skupin, torej tudi islama. Multikulturna realnost ne dopušča utemeljevanja samorazumevanja Evrope kot zgolj homogenega krščanskega kontinenta.

Prav tako mislim, da je dozorel čas, da evropski muslimani prevzamejo svoj del odgovornosti za oblikovanje evropskih medčloveških odnosov in za evropsko gospodarsko, politično in kulturno življenje. Odgovornost tudi utemeljuje pravico do skupnostne in individualne svobode. Evropa, s katero so evropski muslimani zvezali svojo prihodnost, ne more biti dom islama, marveč je lahko le dom dogovora. Tako kot evropski muslimani pričakujejo od drugih in drugačnih Evropejcev spoštovanje njihovih temeljnih vrednot in načina življenja, morajo tudi sami sprejeti temeljne in tradicionalne evropske vrednote, med katerimi so svoboda, vladavina prava, varovanje človekovih pravic, demokracija, odprtost, strpnost, sožitje različnega in sekularnost države. Po tej poti, se pravi skozi dialog o univerzalnih vrednotah in o posebnostih, lahko pridemo do medsebojnega zaupanja in prepoznavanja islamskih vrednot kot tvornega dela korpusa vrednot Evrope. V takem evropskem domu imajo evropski muslimani pravico do razvoja lastne evropske islamske kulture, za katero tudi nosijo odgovornost in s katero prispevajo k evropskemu pluralnemu interkulturnemu bogastvu. Zato menim, da je čas, da se muslimanska skupnost v Evropi tudi konstituira kot evropska islamska skupnost.

Gotovo bo predlog Deklaracije izzval tudi drugačna razmišljanja, pomisleke, celo zavračanja. Nezaupanje je dejavnik, ki se mu žal ni mogoče izogniti. Razen zgodovinskih obremenitev, poglablja nezaupanje še mednarodni terorizem, ki se utemeljeno ali ne v pomembnem delu tudi evropske javnosti pripisuje islamskemu fundamentalizmu. Zavračanje in obsodba terorizma je zato pomemben dejavnik utrjevanja zaupanja in krepitve zavesti o nujnosti skupnega in odgovornega življenja.

Prepričan sem, da bo javen vseevropski dialog, ki bo bržkone sledil objavi predloga Deklaracije evropskih muslimanov, pomagal razjasnil številna sicer odprta vprašanja ter tako prispeval k preseganju številnih predsodkov med muslimani in nemuslimani, ki zastrupljajo medčloveške odnose, pa tudi politična in druga razmerja v Evropi. Evropski dialog o teh vprašanjih in izkušnja bosta brez dvoma lahko prispevala k intenziviranju naporov, da bi tudi globalni svet zmogel vzpostaviti tak tvoren dialog in se z iskanjem sožitja in skupne odgovornosti za prihodnost izogniti trku civilizacij, ki mu sicer grozi."

Milan Kučan, 2. marec 2006

 

 

seznam   na vrh